Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

DUNAVSKE ZIMSKE ČAROLIJE: Viminacijum, tvrdjava Ram, Kličevac, vinarija Živković

26.01.2019.god. (subota)

Ove subote je dobra prilika da čujemo priču i vidimo mesto gde su se od 2.do 4.veka utvrdjivale rimske legije, sa preko 40.000 žitelja, kako su nastajali čitavi rimski gradovi i nekropole, na tlu današnje Srbije i ukrštali paganski i hrišćanski običaji. Pustićemo mašti na volju i na kopovima Kostolca, u ravnom Stigu, diviti se arheološkom lokalitetu Viminacijum.

Kad udahnemo u dušu i maštu slike drevnih vremena, šokiraće nas svojom monumentalnom pojavom jedinstven skelet stepske mamutice Viki, star preko milion godina.

Posle toga, razbistrićemo misli u glavi i uživati u zimskoj čariliji šetnjom pored Dunava. Na mestu gde je Dunav toliko širok gotovo da ljubi nebo, posetićemo tvrdjavu Ram u istoimenom selu. Ovo mesto, naseljeno još u praistoriji, po dolasku Rimljana bilo je deo Dunavske granice. Po doseljavanju, Sloveni u blizini tvrdjave formiraju naselje, a u 12. veku se pominje kao mesto sukoba Vizantije i Ugarske. U 15. veku za vreme turske vladavine tvrdjava Ram je bila jedna od prvih artiljerijskih tvrdjava na ovom području. Podignuta na steni, suvereno gospodari tim delom Dunava.
Od tvrdjave Ram, uzvodno ćemo pešačiti do mesta Kličevac i ostati još uvek u praistoriji. Ovo mesto je poznato jer je na njegovom području 1881.godine pronadjen Kličevački idol, glinena figurina žene, kao deo grobnog inventara nekropole iz bronzanog doba (15. do 13. vek pre nove ere). Ova glinena figura nije prestala da bude tema kojom su se bavili svetski poznati arheolozi pa je tumačen i kao boginja majka, ili kao sam simbol zagrobnog života, a posle svega što ju je zadesilo, iako slomljena, pažljivo se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Simbol Kličevačkog idola danas se nalazi na grbu Grada Požarevca.

Kad smo već pored Dunava, bićemo u kontaktu sa alasima, kako bismo od njih kupili svežeg smudja, ili šta se već ulovi u njihovim mrežama.

Pešačenjem pored Dunava, ali i kroz vinograde, napravićemo uvod za novu lepu priču u vinariji Živković, u mestu Kličevac. U njihovom crnom vinu, hemijskom analizom, pronadjeno je najviše resferatrola, koji je “čuvar” našeg srca, pa slobodno možemo reći da ova vinarija proizvodi najzdravije vino u Srbiji.

Uz priču o vinima, upoznaćemo familiju Živković i čućemo šta još čini ponos i posebnost u proizvodima ove kuće vina. Pripremiće nam riblju čorbu i svežu dunavsku ribu, a uz prijatnu večeru i dobra vina kojim će nas gostiti i častiti, neće nedostajati ni dobra muzika koja će nam sa nekoliko instrumenata začiniti veče lepim zvucima.
Biće to jedan sasvim prijatan zimski dan ukrašen lepim bojama, mirisima, ukusima i zvucima. Od ovakvih dana, osmeh se razliva iz punog srca i čuva zdravlje i dobro raspoloženje.

PLAN AKCIJE:

07:00h – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić pored Gazele), preko Požarevca do Kostolca.

09:00h – Dolazak u arheološki lokalitet Viminacijum i obilazak lokaliteta. Pešačenje oko 2km.

11:45h – Prevoz do mesta Ram.

12:20h – Obilazak tvrdjave Ram. Snabdevanje ribom od alasa. Pauza za kafu, u restoranu na obali Dunava.

13:30h – Pešačenje u dužini od 10km, od Rama do Kličevca. Nastavak pešačenja kroz vinograde, još oko 2-4km.

17:00h – Poseta vinariji Živković. Zajednička večera uz degustaciju I služenje v i druženje uz živu muziku.

20:00h – Povratak za Beograd, preko Požarevca.

22:00h - 22:30h – Dolazak u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1800,00 Din. na bazi 40 i više učesnika(doplata 300,00 Din. za 30, ili 500,00 Din. za 20 učesnika ili manje).
U cenu akcije nije uračunata ulaznica u Viminacijum (pojedinačna ulaznica je 500 din. a grupna ulaznica je 400 din. za 30 i više posetilaca). Oni koji ne žele da idu u obilazak Viminacijuma, mogu popiti kafu i osvežiti se u restoranu Viminacijuma, do dolaska grupe koja obilazi Viminacijum.

HRANA I VODA:

Iz ranca. Zajednička večera ulazi u cenu akcije.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
Do popune mesta, sa akontacijom od 1000,00Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE