Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

VRATA SRBIJE: TROMORAVLJE - MOJSINJSKOM SVETOM GOROM (Šiljegarnik, 493mnv)

10.02.2019.god. (nedelja)

Malo poznata, Biblijsko ime MOJSINJSKA PLANINA je dobila po grupi monaha Sinajita, sa Sinajske gore, koji u 14.veku, za vreme kneza Lazara, povlačeći se pred Turcima, naseliše i obnoviše mnoge manastire i isposnice na njoj. Posejani kao sitno seme, u skrovitim jarugama iznad Južne Morave i Stalaćke klisure danas zarastaju u šipražju jedva vidljivi u ruševinama, teško dostupni kameni ostaci oko 70 skrivenih crkvišta, isposnica i manastira. Šuma ih je progutala ne dajući priliku našem nemarnom odnosu prema prošlosti da snažnije sačuvamo sećanje na te monaške naseobine, poznate i kao Mala Sveta Gora, ne slučajno nazvana i kao Vrata Srbije, nastala u Tromoravlju.

Zato idemo mojsinjskom gorom, da provlačeći se šumskim putevima i stazama bar malo obnovimo sećanja i vratimo poštovanje prema veri koja nas je očuvala. U šumama na mojsinjskoj gori kriju se i praistorijska nalazišta iz doba neolita, stara oko 7.000 godina pre nove ere, koja pripadaju starčevačkoj kulturi.

Na početku ove akcije, posetićemo manastir Sv. Romana u blizini Djunisa, među najstarijim manastirima u Srbiji, jedan od retkih živih manastira na obodu Mojsinjske planine. Poklonoćemo se moštima njegovog osnivača, monaha Romana Sinaita, koji se u njemu nastanio još pre Nemanjića, oko 888 godine a kasnije je zbog svojih isceliteljskih moći proglašen za svetitelja. U ovom idiličnom manastiru nalazi se i grob u kome se sada ne nalaze mošti ali se čuva sećanje na Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog koji je na ovom mestu položio svoje kosti, za slobodu Srpskog naroda 1876.godine, u otadžbinskom srpsko-turskom ratu, kao dobrovoljac Carske Rusije. Rajevski je bio inspiracija za grofa Vronskog, glavnog junaka Tolstojevog romana “Ana Karenjina”.
Kad se osnažimo božjom blagodaću, krenućemo preko Mojsinske planine iz mesta Trubarevo, šumovitim putevima, da obnovimo staze mojsinjskih monaha, sve do Stalaća. Tu ćemo obići oko kule Todora od Stalaća, o kome postoji i legenda opisana u epskoj pesmi Smrt Vojvode Prijezde", kao poslednjeg branioca Stalaća od Turaka koji je skočio u Moravu kada nije mogao da spase grad. Ovaj grad je bio u doba kneza Lazara moćno utvrđenje na izlasku iz klisure. Na njenom drugom kraju, gde reka probija planinu, postojao je utvrđeni grad Gradina ( Jerinin grad) koji je danas u ruševinama. Tu Južna Morava pravi neobičnu okuku koja gledana odozgo ima oblik delte - zatvaranja životnog kruga ( po pričama, upravo je ovde mesto između tri gore -Mojsinjske, Poslonske i Đuniske, koje će sačuvati Srbe).
O Mojsinjskoj planini snimnjen je i film VRATA SRBIJE – MOJSINJSKA SVETA GORA, koji možete pogledati ovde.

PLAN AKCIJE:

07:00h – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić pored Gazele), autoputem preko Paraćina i Ražnja, do Djunisa. Usputna pauza na nekoj od benzinskih pumpi.

09:45h – Dolazak u Djunis. Poseta manastiru Sv. Roman. Prevoz do mesta Trubareva.

10:30h – Početak pešačenja iz Trubareva (150mnv), blagim usponom. Izlazak na Šiljegarnik (493m), najviši vrh Mojsinjske planine. Nastavak pešačenja grebenom planine na gotovo istoj nadmorskoj visini, šumskim putevima a potom lagani silazak do sela Grad Stalać. Obilazak kule Todora od Stalaća.

17:00h – Završetak pešačenja u Stalaću.
Vreme pešačenja:6-7 sati, dužina staze: oko 16km, uspon oko 400-500m i isto toliki silazak.

17:15h – Prevoz do Ćićevca. Pauza za odmor i ručak.

19:00h – Povratak u Beograd.

21:00h - 21:30h – Dolazak na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1600,00 Din. na bazi 40 i više učesnika(doplata 300,00 Din. za 30, odnosno 600,00 Din. učesnika).

HRANA I VODA:

Iz ranca. Vode ima i u domaćinstvima pored staze.
U restoranu Kneževa večera, može se naručiti večera.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
Do popune mesta, sa uplatom od 1600,00Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE