Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

Rimski grad – Bobija (Boranja -679mnv)

31.03.2019.god. (nedelja)

Na obroncima planine Boranje koja se svojim grebenom spušta na obale reke Drine nalazi se gradić Mali Zvornik, smešten na mestu izlaska ove plahovite reke iz klanca ka ravnicama Panonske nizije. Na obalama reke Drine kao prirodne granice su se vekovima odvijale istorijske borbe civilizacija i naroda, jer je upravo ovde bila raskrsnica karavanskih puteva izmedju istoka zapada ,Rimskog carstva sa jedne strane ,a sa druge Vizantijskog carstava. Arheološka ekipa dr Dejana Radičevića je na lokaciji Orlovinama neposredno iznad M. Zvornika otkrila ogromnu vizantijsku tvrdjavu iz VI veka a koja se smatra jednim od većih u Srbiji. Takodje ovde se nalazio i srpski grad iz IX veka srpskog vladara Časlava prema Letopisu Popa Dukljanina. Pretpostavlja se da je ovaj grad mostom(Ad Drinum) bio spojen sa susednom Zvorniku (BiH) gde je bio Rimski grad kao veza istočnog carstva sa Bosnom te je put išao dalje ka Dubrovnikom i Venecijom . Od M. Zvornika se nastavljali karavanski putevi ka istoku preko Bobije i Boranje te preko Sokolskih I Valjevskih planina ka istočnoji južnoj srbije i Vizantiji.
Sama kota Bobija, jednog od visova Boranje koja je na samom karavanskom i srednjovekovnom putu stare Srbije, zanačajana je po herojskoj borbi Moravske divizije tokom Gučevske bitke u Velikom Otadžbinskom ratu što svedoče još vidljivi rovovi i tranšeje.
U Malom Zvorniku se nalazi i podzemno utvrdjenje Karadjordjevića “Kamena devojka” radjeno pre Drugog Svetskog rata za potrebe kralja Alaksandra i vlade, upotrebljena jednom tokom Aprilskog rata 1941, kada je u njoj boravio mladi monarh Petar Drugi.

PLAN AKCIJE:

06:30h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, preko Šapca i Loznice, do Malog Zvornika.

09:30h – Dolazak do Malog Zvornika obilazak i upoznavanje sa podzemnim gradom Karadjordjevića “Kamena devojka”.U slučaju da budu još trajali restauratorski radovi i ne bude mogućnosti ovo vreme bismo iskoristili u razgledanju Malog Zvornika.

10:00h – Početak pešačenja ka Arheološkim iskopinama Orlovine, grebenom planine Boranje.
Nakon prepešačenih 1 km i penjanja na 385 m nv(sa 130 mnv) dolazimo do lokaliteta Vizantiskog utvrdjenja i grada srpskog vladara Časlava gde pravimo pauzu radi razgledanja iskopina i upoznavanja sa istorijom mesta.

12:30h – Dolazak na vrh Bobije 685 mnv , i silazak do planinarskog doma „Radakova voda“(620 mnv), gde pravimo pauzu za ručak.

14:00h – Povratak kružnom stazom do Malog Zvornika u koji dolazimo oko 16:30h.
Vreme pešačenja 5h, dužina staze 14km, visinska razlika 550m u usponu i isto toliko u silasku.

17:45h – Dolazak u kompleks Termalna Rivijera kod Bogatića sa bazenima s termalnom vodom gde pravimo pauzu radi osveženja u restoranu i kupanja u termalnim izvorima po želji, pa je potrebno poneti odeću i opremu za kupanje. Cena ulaznica za kupanje u termama je 500,00 Din. ,dok je za ostale goste ulaz besplatan.

21:30h – Dolazak na početnu tačku, ugao Drinske i Sarajevske.

CENA:

Cena akcije 1.200,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata 200,00 Din. za minibus).

HRANA I VODA:

Na stazi i iz ranca.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1000,00 Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Andrija Bogićević

br.leg.PSS 134(UIAA), br.tel. 065/8871077

e-mail: Bogicevic.andrija@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE