Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

USPON NA KALAFAT (838m) I POSETA NIŠU

13.04.2019.god. (subota)

Severno od Niša izvija se malo čuvena planina Kalafat, visoka tek nešto više od 800m. Ove subote vreme je da se lagano pokrenemo iz zimskog sna, pustimo svoje planinarske korake po ovoj planinici i razdrmamo dremljivo proleće u potrazi za mirisom prvih trava i cvetova. Tek da nas čestito ogreje sunce i osetimo toplinu tla.
Posle planinarenja, posetićemo obližnji spomenik bici na Čegru, podsetiti se Stevana Sinjelića a očekuje nas i obilazak grada Niša. Ovaj grad je bio značajno rimsko utvrdjenje na putu “via militaris”, koji je u doba rimskih careva povezivao Evropu i Bliski istok, u kome je detinjstvo proveo rimski imperator Konstantin Veliki, koji je doneo Milanski edikt ozvolio širenje hrišćanstva. Na raspolaganju nam je šetnja pored Nišave u suton ili obilazak spomenika Konstatinu Velikom sa Hristovim monogramom, tvrdjave, spomenika Stevanu Sremcu i Kalči, Kazandžiskog sokačeta i drugih zanimljivih znamenitosti Niša, gde ćemo na pravi način osetiti lepotu i šmek južnjačke večeri.

PLAN AKCIJE:

06:30h – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić pored Gazele), autoputem do Niša, sa usputnom pauzom.

10:00h – Dolazak u Knez Selo. Priprema za pešačenje i početak uspona sa južne strane planine, sa 470m, seoskim putem, a potom šumskim putevima i stazama.

12:30h – Izlazak na vrh Kalafat, (838m). Pauza za uživanje na vrhu. Silazak pored Kameničkog visa u Kamenicu (360m).

17:00h – Završetak pešačenja.
Staza je potkovičastog oblika, dužine oko 16 km, sa ukupnim usponom 500-600m i isto tolikim silaskom.

17:15h – Prevoz do Čegra.Razgledanje spomenika posvećenom bici na Čegru. Prevoz do Niša.

18:00h – Veče u Nišu. Vreme za večeru i individualni obilazak Tvrdjave, Spomenika Konstaninu Velikom sa Hristovim monogramom i drugih istorijskih vrednosti Niša.

20:30h – Polazak ka Beogradu.

23:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.900,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata 300,00 Din. do 500,00 Din. za manje od 30 učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Iz ranca na stazi i u gradu Nišu.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1700,00 Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE