Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

BOSONOGO HODANJE: Tometino polje – Divčibare (Kraljev sto 1103m)

13.07.2019.god. (subota)

Moto ove akcije je: BOSA NOGA ISPRED COKULE!

Treću akciju iz serije akcija BOSONOGO HODANJE, ove godine izvešćemo na TOMETINOM POLJU!
Ako se vratimo sećanjima u detinjstvo, teško da ćemo naći nešto što će nas više ispuniti milinom od sećanja na bezbrižno, bosonogo trčkaranje po proplancima, livadama, puteljcima i toplim baricama posle kiše. Godinama, naša stopala nisu doživela taj jedinstveni osećaj slobode i prostora.
Zato je vreme da skinemo cokule i hodamo bosi. Koliko ko može! 5, 10, 50 ili 1000 koraka..! Dok se ne naviknemo na taj jedinstven užitak kad bosa noga mili po goloj zemlji i travi. Da se bez obuće sjedinimo sa tlom i pustimo da nam nasušna energija zemlje kroz gole tabane struji celim telom. Tek da bar na kratko vratimo te osećaje iz detinjstva, ili ako tako nešto još nismo doživeli, da po prvi put osetimo blago milovanje zelene travice po stopalima i sačuvamo negde u sebi blagodat tog prirodnog stapanja čoveka i tla.
Na našim stopalima postoje tačke povezane sa svim vitalnim organima u telu. Stimulacijom tih tačaka masiraćemo unutarnje organe i tako poboljšati protok vitalne energije kroz njih.Tako ćemo biti zdraviji, veseliji i vitalniji.

PLAN AKCIJE:

Krenućemo u 07:00 sati, iz Beograda, sa ugla Drinske i Sarajevske ulice (parkić kod Gazele), do Mionice, gde ćemo napraviti pauzu za kaficu. U vožnji do odredišta ćemo se upoznati sa zanimljivim sadržajima u potrazi za odgovorom na pitanje ZAŠTO BOSONOGO HODANJE?
Do 10:30 sati, prevešćemo se do Tometinog polja i započeti pešačenje od škole (611m). Lagano se penjući grebenom brda sa kojih se pružaju fantastični pogledi na pejsaže Tometinog polja i okoline, jednog od najživopisnijih područja podno Maljena i Divčibara, na preglednom terenu tražićemo podesne proplanke, livade, vidikovce i stazice na kojima ćemo se izuti, hodati bosi, osluškivati prirodu, udisati miris livada i sena, čavrljati i zaboraviti na sat.
Nepregledno polje, isprepletano livadama, pašnjacima, potocima, brdima i dolinama učiniće da se u toj nestvarnoj lepoti osećamo potpuno slobodni. Pešačićemo preko Golog brda (712m), pored Belog kamena i preko reke Bela Kamenica popeti se na najviši vrh Maljena, Kraljev sto (1103m), a zatim se spustiti u centar Divčibara, oko 18:00 sati, gde ćemo napraviti pauzu za osveženje i uživanje.
Za oko 7 - 8 sati hoda, prepešačićemo oko 17-18 km, uz uspon oko 600m i silazak oko 200m.
Trudićemo se da zaboravićemo na ove kilometre. Koristićemo svaku priliku da se izujemo i hodamo ili samo sedimo bosi. Svako prema svojim mogućnostima i željama. Bosa noga će imati prednost pred cokulom.

Bosonogi će imati priliku da budu na čelu kolone. U danu pred nama lagano i sigurno ćemo se kretati i častiti se pogledima sa jedne od najlepših grebenskih staza u okolini.
Namena ove akcije je da usporimo korak i u vrelini leta, bez žurbe bosi uživamo u prelepoj prirodi.
Očekivano vreme dolaska u Beograd je pre 22:30 sata.

CENA:

Cena akcije 900,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata 300,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u centru Divčibara, po završetku akcije.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.Na ovoj akciji nisu obavezne planinarske cipele. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 900,00 Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE