Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

SELA SRBIJE: GOLIJA (Jankov Kamen, 1833m ) jezero “NEBESKA SUZA”i selo DAJIĆI (1200m)

19. - 21.07.2019.god. (petak - nedelja)

Hodeći zemnjom predaka, gde nam zarasle iz vrzina napuštenih okućnica, namigne još poneka miomirisna kolačara, kožara, karamanka ili kaludjerka, odlučili smo se da narednih godina tematski hodamo selima Srbije, bez cilja da se obavezno popnemo na neki planinski vrh. Kada je već po tim selima sve manje potomaka da sačuvaju sećanja na gorštački život pradedova ali i iskonske ukuse domaćeg, nezagadjenog napretkom civilizacije, mi planinari pravićemo veselu graju po autentičnim selima Srbije, da im ne damo da potpuno zaspu, zaboravljena.
Seriju akcija SELA SRBIJE započećemo na području planine gromoglasne lepote, na Goliji. Ova planina, zahvata područje 5 opština, (Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Sjenica) pod zaštitom je države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja ali i sa medjunarodno priznatim statusom u okviru UNESKO, kao rezervat biosfere.
Iako ćemo se popeti na njen najviši vrh Jankov Kamen (1833m), na ovoj akciji ćemo biti posebno inspirisani obilaskom jednog divnog sela u s rcu Golije, sa njene ivanjičke strane. Selo Dajići, na nadmorskoj visini blizu 1200m, ušuškano samuje na golijskim plećima sa oko stotinak kuća i svedoči o jednom teškom vremenu kada se na volovskim kolima preko surove Golije putovalo po dva dana do omalene Ivanjice, kako bi se prodala drva i opremila deca za školu.

Tu su se iznedrili i sa istih volovskih kola koja su ih odgajila, po gradovima Srbije iz Dajića razmileli današnji lekari, arhitekte, oficiri, diplomate. Iako nisu zaboravili ognjišta, vreme u Dajićima i dalje sporo teče.

PLAN AKCIJE:

19.07.2019. (PETAK)

17:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić kod gazele), ibarskom magistralom, preko Kraljeva i Raške. Usputne pauze po potrebi.

23:30h – Dolazak na Odvraćenicu. Smeštaj u motelu “Gos”, u manjekrevetnim sobama.

20.07.2019. (SUBOTA)

07:30h - 08:30h – Doručak i pripreme za pešačenje.

08:30h – Pešačenje od motela Gos (1600m) pored Muhovice i Careve glave (1721m) grebenom planine, prema najvišem vrhu Golije, makadamskim, šumskim i livadskim putevima i stazama, sa kojih se pružaju divni pogledi na ovu planinsku lepoticu i njenu okolinu.

13:30h – Izlazak na najviši vrh Golije, Jankov kamen (1833m). Pauza za užinu i uživanje. Povratak istom stazom.

18:30h – Završetak pešačenja na Odvraćenici.

20:00h – Zajednička večera i druženje uz muziku.
Vreme pešačenja oko 9-10 sati, dužina staze oko 20-21km, ukupan uspon oko 550-650m i isto toliki silazak. Ova staza se može preći i za dosta kraće vreme, ali ćemo se kretati sporije kako bi smo što više uživali u lepoti Golije.
Za one koji iz bilo kog razloga ne mogu da pešače do Jankovog kamena, mogu se u svakom trenutku vratiti istom, markiranom stazom i uživati na izletištu Muhovica i na Odvraćenici.

21.07.2019. (NEDELJA)

08:00h – Napuštanje objekta smeštaja sa stvarima i prevoz preko Golijske Reke do Dajića.

09:00h – Obilazak Dajićkog jezera. Pešačenje do planinskog jezera “Nebeska suza”, na 1495m na Okruglici, nastalog 1977.godine kao posledica zemljotresa u Rumuniji. Silazak sa Okruglice u Dajiće, sa fantastičnim pogledima na panoramu sela i njegovih zaselaka.

16:30h – Završetak pešačenja. Prevoz do Ivanjice, gde ćemo napraviti jednosatnu pauzu. Nastavak putovanja preko Guče i Čačka.

23:30h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ullice.

CENA:

Cena akcije 5.100,00 Din. i obuhvata prevoz i organizacione troškove (2.800,00 Din.) i smeštaj (dva prenoćišta i zajedničku večeru u subotu 2.300,00 Din.).

HRANA I VODA:

Iz ranca i u lokalnim prodavnicama. U motelu “Gos”, obezbedjena je zajednička večera, koja ulazi u cenu akcije. U ovom motelu može se naručiti i doručak u nedelju, po ceni od 300 din.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 3000,00 Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE