Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

ZAGRLI DRVO: RUJ,(1706mnv) ASENOVO KALE,(1032mnv) KANJON JERME

02. - 04.08. 2019.god. (petak - nedelja)

Prvu ovogodišnju akciju u seriji akcija ZAGRLI DRVO ALI MENE PRVO, izvešćemo na planini RUJ, koja se nalazi na krajnjem jugoistoku zemlje, na granici Srbije i Bugarske i očigledno je dobila ime po ovom drvetu. Najviši vrh Ruj, nalazi se na samoj granici i do njega se stiže stazom koja je nekada bila granični patrolni put.
Tragaćemo za ovim neobičnim drvetom i na Asenovom kaletu i u Klisuri Jerme. U prelepe predele Ruja idemo da nadjemo ruj, a iako ga ne nadjemo, svakako ćemo zagrliti neko drugo stablo, sklopiti oči, umiriti se, slušati tišinu i cvrkut planinskih ptica. Na stazama Ruja, upijaćemo pozitivnu energiju koju prenose stabla drveća. Ugledaćemo se na stare Kelte, Ruse Kineze, koji su znali za veštinu razmene energije sa drvećem i potsetiti se šta je to tako privlačno u dečjem veranju po drveću.
Grlićemo drveće i deliti međusobne lekovite zagrljaje, znajući da oni mogu da uteše, razgale, umire, oraspolože, bilo da su prijateljski, zaštitnički ili ljubavni. Da našem boravku u planini damo novu dimenziju i smisao.
Ni ovoga puta nećemo zaboraviti zašto smo uopšte pokrenuli ovu seriju akcija. Uz put ćemo čuti priču o tome zašto grlimo drveće? Na ovoj akciji, niko neće ostati nezagrljen, a najsrećniji će kao nagradu, od vodiča dobiti majicu sa logom akcije, koja je specijalno izradjena za ovu seriju akcija.

Pored Ruja vikend ćemo provesti i na grebenu Asenovo Kale, koji je jedno je od retkih mesta u Srbiji i Evropi, gde se mogu videti gnezda surih orlova.
Nedelja će nam dati priliku da prošetamo putem kroz deo kanjona Jerme, koja izvire pod Strešerom, uliva se u Bugarsku i ponovo vraća u Srbiju.
Njena mistična klisura zakonom je zaštićena, kao i gnezda surog orla, koji je njen zaštitni znak.
Posetićemo manastir Poganovo iz 14 veka, posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu, na levoj obali klisure Jerme. Tamo će nas, kako je red, dočekati monah Teofil.
Nećemo zaobići ni čuveni manastir u Sukovu, posvećen Svetoj Bogorodici, na desnoj obali Jerme. Tu ćemo čuti zanimljivu priču o nastanku manastira.
Smestićemo se u gotovo zaboravljenoj Zvonačkoj Banji, čije su termomineralne vode bile poznate još starim Rimljanima. Tu ćemo se se u povratku sa Ruja družiti uz dobru planinsku jagnjetinu i muziku.

PLAN AKCIJE:

02.08.2019. Petak

16:30h – Popodnevni zagrljaj, na mestu okupljanja, na uglu Drinske i Sarajevske ulice (parkić kod Gazele). Putovanje autoputem preko Pirota, do Sukova i Zvonačke Banje. Pauza u Pirotu, u bašti popularne poslastičarnice.

22:30h – Dolazak u Zvonačku Banju (630m) i smeštaj u dve kuće, u višekrevetnim sobama, sa posteljinom i kupatilom po spratu.

03.08.2019. Subota, uspon na Ruj (1706mnv)

07:00h – Ustajanje i doručak (iz ranca).

07:45h – Prevoz iz Zvonačke Banje do Rakite (780m) i početak pešačenja, pored Vučjeg Dela, prema Ruju.

13:00h – Izlazak na vrh Ruj (1706m) sa koga se pruža pogled na Staru Planinu, Zvonačku Banju i klisuru Jerme. Posle pauze za odmor i fotkanje, silazak preko veoma lepog i romantičnog, gotovo napuštenog sela Vučji Del.

17:00h – Dolazak u Rakitu i prevoz do Zvonačke Banje.

19:00h – Zajednička večera i druženje, uz muziku.
Vreme pešačenja: oko 10 sati, dužina staze, oko 20km, ukupni uspon,oko 900m i isto toliki silazak.
Za učesnike akcije koji su slabije kondicije, planirano je pešačenje od Rakite do Vučjeg Dela (1155mnv) i nazad, na stazi dugoj do 10 km, sa visinskom razlikom od oko 380m u usponu i isto toliko u silasku.

02.04.2019. Nedelja, Asenovo Kale, klisura Jerme i manastiri Poganovo i Sukovo

07:00h – Ustajanje i doručak (iz ranca).

08:00h – Početak pešačenja iz Zvonačke Banje (630m) do grebena Asenovo Kale.

10:00h – Izlazak na vrh grebena Asenovo Kale(1032mnv).

12:00h – Silazak u Zvonačku Banju, napuštanje objekta smeštaja i vožnja do klisure Jerme.
Vreme pešačenja: 4 sata, dužina staze, oko 7km, ukupni uspon 400m i isto toliki spust.

13:00h – Razgledanje i kratko pešačenjekroz klisuru reke Jerme. Dolazak u manastir Poganovo.

14:00h – Razgledanje manastira Poganovo, posluženje i duhovni razgovori sa monahom Teofilom. Kupovina manastirskih proizvoda.

15:00h – Prevoz do manastira Sukovo. Razgledanje manastira.

16:00h – Polazak za Beograd. Pauza u Pirotu.

23:00h – Dolazak u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 5.400,00 Din. i obuhvata prevoz i organizacione troškove (3.500,00 Din.) i smeštaj (dva prenoćišta i večera – (planinska jagnjetina sa ražnjа, čorba, salata i hleb) 1.900,00 Din.).

HRANA I VODA:

Hrana je iz ranca, osim organizovane, zajedničke večere u subotu. Voda je iz ranca, a ima je i pod vrhom Ruj i na stazi za Asenovo Kale.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 3500,00 Din. na sastancima Društva, utorkom, u 17:00 sati, u ulici Bulevar Vojvode Putnika 7, Beograd.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE