Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „POLICAJAC – JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

Planina MAJEVICA (Manaš, 549mnv) manastir TAVNA, (Republika Srpska), “Termalna rivijera” u Bogatiću

01.12.2019.god. (nedelja)

U očekivanju prvih snegova, prvi dan decembra započećemo pešačenjem po omanjoj planini MAJEVICI, u Republici Srpskoj, koja se uzdiže iznad Semberije i Posavine, ali i tuzlanske kotline. Na obroncima ove planine nalazi se i drevna nemanjićka zadužbina manastir Tavna, posvećen Presvetoj Trojici. Nastanak ovog manastira vezuje se za kralja Dragutina, kao njegova zadužbina, pominje se u Tronoškom i Pećkom letopisu, a kroz svoju istoriju, pretrpeo je mnoga stradanja i razaranja. Obnovljen i lep, danas je duhovno utočište malom broju monahinja koje pružaju gostoprimstvo posetiocima.
Kad u nedeljno jutro umijemo dušu u manatiru Tavna, u nedeljnom danu protegnemo noge po Majevici, obilazeći i Novakovu pećinu, Šuplju stenu i vodopad Skakavac, na stazi dugoj oko šesnaestak kilometara, u nedeljnoj večeri ugodićemo telu na toplom bazenu Termalne rivijere u Bogatiću, da nas beogradski ponedeljak primi čile i bogate.

PLAN AKCIJE:

06:30h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić kod Gazele), preko Srema, Šapca i Loznice do mesta Banjica i manastira Tavna, sa usputnom pauzom za kafu.

09:30h – Dolazak i obilazak manastira Tavna.

10:00h – Početak pešačenja iz manastira Tavna (220mnv) usponom kroz šumu, do vrha Manaš (549mnv). Nastavak pešačenja do pećine Šuplje stene. Obilazak Šuplje stene, Novakove pećine i vodopada Skakavac. Završetak pešačenja preko Gornje Trnove na kružnoj stazi, šumskim i seoskim putevima i dolazak pred manastir Tavnu, oko 16 sati.
Vreme pešačenja: oko 6 sati, dužina staze oko 17km, ukupan uspon oko 700m i isto toliki silazak.

16:15h – Nastavak putovanja preko Pavlovića mosta, do Bogatića.

18:00h – Uživanje u toplom bazenu „Termalna rivjera“.
Ulaznica po ceni od 500 din, plaća se na licu mesta.
Oni koji ne žele da se kupaju, mogu večerati u ugodnom restoranu na bazenu.

20:15h – Nastavak putovanja preko Srema, do Beograda.

22:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.200,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika), doplata do 500,00 Din. za manji broj učesnika i obuhvata prevoz i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Iz ranca i na bazenu u Bogatiću.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu(zbog prelaska granice) i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1200,00. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom, ili na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u OŠ Jelena Ćetković, Vranjska 26, Zvezdara - Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE