Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

PRVOMAJSKI PRAZNICI: KARPATI (Fagaraš planina, jezero Balea) i TRANSILVANIJA (Kluž Napoka, Turda, Alba Julija, Sibinj, Fagaraš)

30.04. - 3.05.2020.god. (četvrtak - nedelja)

RUMUNIJA, rodjena spajanjem Transilvanije i Vlaške, tek nešto više od pre sto godina, ta mlada i lepa zemlja privlači nas svojom burnom istorijom i zavodljivim predelima.
Odlučili smo da prvomajske praznike provedemo u TRANSILVANIJI, ili „zemlja iza šuma“, kako to njeno ime kaže, koja je ispresecana brzim planinskim potocima, cvetnim livadama i zelenim pašnjacima, pomalo divlje i neukroćene prirodne lepote. Prepuna je srednjovekovnih crkava, a iznad stogodišnjih stabala, medju krošnjama stidljivo izviruju njihovi zvonici i bedemi odavno napuštenih, ili potpuno obnovljenih srednjovekovnih dvoraca.

Ovaj deo Rumunije je i jedno od retkih mesta na svetu gde posetioci mogu da se vrate daleko u prošlost i upoznaju sela i gradove, koje su pre više od 800 godina podigli vredni transilvanijski Saksonci, odnosno Sasi. Naime, nigde na svetu se na tako malom prostoru ne može videti toliko očuvanih srednjovekovnih gradova i sela sa utvrđenim crkvama, koji svedoče o burnoj prošlosti Transilvanije. Sasi su ovde stigli sredinom 12. veka kao nemački kolonisti iz različitih oblasti severozapadne Evrope.

PLANINE FAGARAŠ U JUŽNIM KARPATIMA, koje još zovu i Rumunski Alpi, sa svojim planinskim vencem dugim preko 50km, sa mnogim vrhovima preko 2000 metara čine, najviši i najveličanstveniji planinski venac u Rumuniji.
Preko ove planine u nestvarno lepoj kotlini, vijuga Transfagarašan, jedan od najlepših i za vožnju najpopularnijih planinskih puteva u Evropi i povezuje istorijske regione Transilvanije i Vlaške, gradove Sibinj i Pitesti. Ovaj zanimljiv put dostiže najvišu tačku na prevoju Fagaraš planine, kod jezera Balea (2034mnv).
Obilazak Transilvanije nije moguć bez obilaska njenog glavnog i najvećeg grada, KLUŽ NAPOKE, drugog po veličini u Rumuniji, koji je nastao kao naselje nemačkih doseljenika, Sasa u 13. veku. U Klužu je u 15 veku. rođen Matija Korvin, ugarski kralj, a bio je prestonica Velikog vojvodstva Transilvanija u Habzburškoj monarhiji. Tek nakon Prvog svetskog rata, 4.juna 1920., oblast Transilvanija pripala je Rumuniji. Ne slučajno, ovu oblast posećujemo upravo na stogodišnjicu nastanka današnje Rumunije. U toku Drugog svetskog rata severna Transilvaniji, sa Klužom, bila je ponovo u sastavu Mađarske. Danas je grad kulturni centar Mađara u Rumuniji, koji su do 1974. bili većinsko stanovništvo.

Nikolaj Čaušesku je 1974. rumunskom imenu Kluž iz ideoloških razloga dodao rimsko ime Napoka, da bi naglasio kontinuitet dačko-rumunske kulture. Kao glavni grad Transilvanije, Kluž Napoka je danas omiljena destinacija onih koji žele da upoznaju bogatu prošlost ove istorijske oblasti, sa centralnim gradskim trgom - Trg ujedinjenja - oivičen bogato ukrašenim palatama iz 18. i 19. veka. Trgom dominira impozantna građevina, Crkva Svetog Mihaila iz 15. veka, koju smatraju jednim od najlepših primeraka gotske arhitekure u Rumuniji.

Mnogi stranci su transilvanijski gradić SIBINJ (SIBIU) imali prilike da upoznaju tek kada je on 2007. proglašen za evropsku prestonicu kulture. Bili su zaprepašćeni kada su otkrili da se iza impozantnih odbrambenih zidina, podignutih duž reke Čibin, u uskim kaldrmisanim ulicama Donjeg i Gornjeg grada i srednjovekovnim crkvama i palatama, obojenim živopisnim bojama, krije prebogata istorijska baština. Naime, ovim gradom su nekada upravljali neki od najbogatijih predstavnika moćnih esnafa koji su neprikosnoveno vladali trgovinom u čitavom regionu. Zahvaljujući svom autentičnom srednjovekovnom šarmu, jedinstvenom pogledu na planinske predele koji ga okružuju, ukusnoj domaćoj hrani i predusretljivim i ljubaznim stanovnicima, kao i činjenici da je u potpunosti obnovljen, Sibiju je danas jedan od najpopularnijih turističkih i kulturnih centara u Rumuniji. Popularno i šarmantno stepenište koje povezuje Gornji i Donji grad je jedna od najvećih atrakcija grada, a tu se nalazi i najstariji restoran u Rumuniji "Zlatno bure". Ovaj grad poznat je i po tome što je u njemu rodjen Janko Sibinjanin (Janj Hunjadi). Danas je to najbolja turistička destinacija Transilvanije, a nekada je bio centar transilvanijskih Saksonaca – Sasa, kao najveći i najbogatiji od sedam utvrđenih gradova-tvrđava koje su u 12. veku sagradili nemački kolonisti, poznati kao transilvanijiski Sasi.

U gradu Turda posetićemo nesvakidašnju turističku atrakciju “SALINA TURDA” nekadašnje industrijsko čudo, najveći rudnik soli – muzej na Svetu, čitav podzemni slani grad. U Transilvaniji so se vadila još od srednjeg veka, a prvi put je rudnik spomenut 1075. godine.Danas je to centar halo-terapije, (izvrsan terpaijski uticaj na hronične disajne i alergijske tegobe) gde se na dubini od 130 m pod zemljom, može oživeti ambijent iz vremena ručnog kopanja rude soli i gde se na podzemnom slanom jezeru na dnu rudnika, mogu voziti čak i čamci.

ALBA JULIJA je osnovana na mestu antičkog grada od strane Rimljana, još u 2. veku. U 15. i 16.veku, Alba Julija je bila glavni grad kneževine Transilvanije, a u 16. veku glavni grad ujedinjenih kneževina Vlaške, Transilvanije i Moldavije. U 16. veku na srpskom jeziku, zvala se Erdeljski Beograd, “Belgrad”, pored ostalog što su se u njoj, bežeći od Turaka ovde nastanili mnogi izbegli Srbi iz Banata.
Alba Julija je i mesto ujedinjenja Transilvanije sa kraljevinom Rumunijom 1918. godine i mesto krunisanja kralja Ferninada. Jedinstvena zvezdasta tvrđava iz 18.veka, nekada najveći vojni centar Rumunije, danas prestavlja najveću turističku atrakciju grada, sa zidinama dužine 12km i sedam bastiona zvezdasto rasporedjenim, u čijoj je izgradnji učestvovalo 20.000 kmetova.

Tvrđava u Alba Juliji, skriveni dragulj Transilvanije je mesto u kome je zvanično sprovedena ceremenoja ujedinjenja Rumunije posle 1.svetskog rata. Unutar zidina tvrdjave, nalaze se mnogi impozantni objekti medju kojima je pravoslavna crkva, ali i zaista impresivna katedrala, jedna od najstarijih katedralnih crkava u Rumuniji, u kojoj se nalazi grob Sibinjanin Janka (Hunjadi Janoša).

PLAN AKCIJE:

Četvrtak, 30.04.2020.: putovanje

22:00h – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić pored Gazele). Putovanje preko Vršca do mesta Turda, sa usputnim pauzama po potrebi. Pomeranje sata – 1 sat unapred!

Petak, 01.05.2020.: Prvomajski uranak pod zemljom – solana „Salina Turda“ u Turdi i obilazak glavnog grada Transilvanije - Kluž Napoka

09:00h – Okvirno vreme dolaska u Salina Turdu. Obilazak turističke atrakcije – rudnika soli (ulaznica 40 leja, oko 1.000 din).

13:00h – Prevoz do Kluž Napoke, glavnog grada Transilvanije.

14:00h – Obilazak znamenitosti grada (centralni trg sa spomenikom Matijasu Korvinu, ugarskom kralju i reformatoru iz 14.veka i inpresivnom gotskom katedraloma Sv.Mihaila, drugoj po veličini u Rumuniji, katedrale Mitropolita Adormirea i dr.). Pauza za ručak.

16:00h - 20:00h – Prevoz do hotela Balea Kaskada. Razmeštaj po manje krevetnim sobama. Slobodne aktivnosti.

Subota, 02.05.2020.: planina Fagaraš (Balea vodopad, 1400mnv - Balea jezero, 2034mnv)

07:00h – Doručak.

08:00h – Pešačenje svih učesnika od hotela do vodopada Balea (1400mnv) 1,5km, 200m uspona.

I grupa: Nastavak pešačenja od vodopada, preko doline Doamnei, do jezera Balea (2034mnv).
Vreme pešačenja do jezera: 6-7 sati, dužina staze: oko 8km, ukupan uspon oko 1000m, ukupan silazak oko 300m.
Predah i uživanje na jezeru. U zavisnosti od vremenskih prilika i sastava grupe, moguće je nastaviti uspon kružnom stazom dugom 3-5km, sa usponom i spustom oko 400-500mnv, iznad jezera do vrha Saua Paltinului (2350mnv) i vrha Laite (2391mnv) i vratiti se na jezero.
Na ovoj stazi se nalaze vidikovci sa kojih se pruža spektakularan pogled na Transfagarašan, jedan od najpopularnijih planinskih puteva i prevoja u Evropi.
U kasnim popodnevnim satima, silazak žičarom do hotela Balea Kaskada (cena karte za žičaru je 35 leja u jednom smeru, 70 leja u oba smera - protivrednost 15 eura, plaćanje je u lejima).

II grupa: Pešačenje od hotela Balea, do vodopada Balea i povratak do žičare, na stazi dugoj oko 3km, sa ukupnim usponom oko 200m. Vožnja žičarom od hotela Balea (1400mnv), iznad vodopada Balea, kroz slavnu Transfagarašan kotlinu do jezera Balea na 2034mnv, sa panoramskim pogledima od kojih zastaje dah. Po silasku za žičare, pešačićemo na kružnoj stazi oko jezera Balea, po Fagaraš planini, do vrha Saua Paltinului (2350mnv). Staza je duga oko 3km, sa ukupnim usponom oko 400m i isto tolikim silaskom.
Na ovoj stazi se nalaze vidikovci sa kojih se pruža spektakularan pogled na Transfagarašan, jedan od najpopularnijih planinskih puteva i prevoja u Evropi.
Odmor i predah na jezeru. Povratak žičarom do hotela Balea.

Nedelja, 03.05.2020.: gradovi Fagaraš, Sibiu, Alba Julija

07:00h – Doručak.

08:00h – Napuštanje objekta smeštaja sa stvarima i prevoz do grada Fagaraš.

09:00h – Dolazak u Fagaraš. Obilazak tvrdjave, opasane vodenim kanalom i pravoslavne crkve.

10:00h – Prevoz do grada Sibinj.

11:30h – Dolazak u Sibinj. Obilazak jedne od najlepših turističkih destinacija Rumunije, rodnog grada Sibinjanin Janka, po kome je i dobio nadimak. Ovaj grad ima popularan centar grada, ali ćemo razgledati i Pravoslavnu crkvu Sv. Trojice, simbol pravoslavlja u Rumuniji, sagrađene po uzoru na veličanstvenu Aja Sofiju.

13:30h – Prevoz do Alba Julije. Obilazak zvezdaste tvrdjave u kojoj su veoma lepa pravoslavna crkva, kao i katedrala sa moštima Janoša Hunjadija (Janka Sibinjanina).

16:30h – Povratak za Beograd, uz usputne pauze po potrebi.

00:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Sarajevske i Drinske ulice je oko ponoći.

CENA:

Cena akcije 6.000,00 Din. i 45€ obuhvata prevoz, organizacione troškove, dva prenočišta sa doručkom u hotelu na Balea vodopadima, u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.
U cenu nije uračunata ulaznica za rudnik soli (8-9€), žičara od Balea vodopada do Balea jezera (35 leja u jednom smeru, a 70 leja u oba smera, protivrednost oko 15€, plaćanje u lejima na licu mesta), međunarodno putno i zdravstveno osiguranje sa povećanim sportskim rizikom, individualni troškovi.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u gradovima, pored dva doručka, koji ulaze u cenu akcije.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Za uspon od Balea vodopada do Balea jezera obavezne su planinarske cipele. Svaki učesnik je dužan da ponese PASOŠ, i obezbedi medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje sa povećanim sportskim rizikom, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 6000,00 dinara. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom, ili na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u OŠ Jelena Ćetković, Vranjska 26, Zvezdara - Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE