Planinarsko društvo

Policajac - Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

FRANCUSKA I ITALIJA: SVAKI KORAK – JEDNA SLIKA, DOLOMITI I KORZIKA (Cima della Rosetta 2746mnv, Monte Cinto 2706mnv), LIGURIJA (Ćinkve tere), TOSKANA (Piza)

19. - 30.06.2020.god. (petak - utorak)

Dolomiti, jedan od najlepši planinskih venaca na svetu i ove godine neodoljivo nas zovu da se divimo vrcavoj lepoti i koloritu snegova, stena i cveća, svaki put po novim stazama i vrhovima. Preko Toskane, gde ćemo u dva navrata uživati u čarima Pize, selimo se na francusko ostrvo Korzika. Tamo ćemo se suočiti sa izazovom uspona na najviši vrh Korzike - Monte Cinto, 2706mnv. Potom ćemo se smestiti na zapadnu, mediteransku obalu Korzike, na rtu iznad ribarske luke i marine Karđeze (Cargese).

Ovaj deo ostrva, ne slučajno na listi svetske nematerijalne kulturne baštine, kao prirodni rezervat pod nazivom ”Porto zaliv: Pilanski kalan, zaliv Girolata, rezervat Skadole” preplavljen je lepotom toliko da nas je inspirisao da celu ovu akciju nazovemo SVAKI KORAK JEDNA SLIKA. Prosto ne znamo gde pre da budemo i šta da vidimo! Ako uspemo da se odvojimo od lepote ovog dela ostrva i uživanja na peskovitim plažama tirkiznog mora Mediterana, odatle ćemo svakoga dana na drugom mestu uživati u sjajnom aktivnom odmoru, na dobro oproban način: kroz lagodno planinarenje, izlete, kupanje i istraživati najzanimljivije i najlepše gradove, staze i plaže Korzike, zapljuskivani talasima tri mora: Sredozemnog (Mediteranskog), Tirenskog i Ligurskog.

Po povratku sa Korzike, bajka se nastavlja u nacionalnom parku, dakako na listi UNESKO – 5 neponovljivih, čarobnih „šarenih“ ribarskih sela Ligurije – Ćinkve tere (Cinque terre), kroz koja ćemo pešačiti i kupati se: Riomađore, Manarola, Kornilija, Vernaca i Monteroso. Žao nam je, nema dalje...

PLAN AKCIJE:

1. dan - petak, 19.06.2020., PUTOVANJE KROZ HRVATSKU I SLOVENIJU

22:00h – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić pored Gazele). Noćna vožnja preko Hrvatske i Slovenije, do Treviza, sa usputnim pauzama.

2. dan - subota, 20.06.2020., TREVIZO, SAN MARTINO DI KAZTROZA

Dolazak u Trevizo u jutarnjim satima. Predah za uživanje u ovom prefinjenom gradiću, sedištu “Benetona” punom italijanskog duha, ali i simpatičnih mostova i kanala, prelepih raskošnih kuća, čiji balkoni gledaju na brojne kanale. Nije Venecija, ali liči. Znamenitosti: Piazza dei Signori (Gospodski trg), sa zgradom Palazzo di Podesta, crkva San Nicolo, Katedrala Duomo, koja je posvećena Svetom Petru, Piazza Rinaldi, Ponte di Pria (kameni most na ušću Canal Grande i kanala Buranelli), Danteov spomenik….

14:00h – Nastavak putovanja do Dolomita.

17:00h – Dolazak do planinskog mesta San Martino di Castrozza. Smeštaj u hotelu u apartmanima od 4 do 6 kreveta sa kuhinjom i posudjem, ali i sa korišćenjem hotelskog bazena i fitnes centra koji ulaze u cenu.

3. dan - nedelja, 21.06.2020., DOLOMITI, USPON NA CIMA DELLA ROSETA (2746mnv), ili JEZERO COLBRICON

1.grupa: San Martino di Castrozza – Cima della Rosetta (2746mnv) – Rifugio Rosetta (2578mnv) Passo Di Pradidali basso (2658mnv) Lago de Predidali – Riffugio Pradidali (2278mnv) Passo Di Ball (2443mnv) San Martino di Castrozza na kružnoj stazi, dugoj 24km, za 10 -11 sati pešačenja, uz uspon od 1760m i isto toliki silazak. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, ili nedostatka kondicije, posle uspona na vrh, možemo se vratiti istom stazom dugom 14km, sa usponom od 1250mnv.

2. grupa: Hedonija: pešačenje: San Martino di Castrozza – obilazak oko jezera Colbricon – predah u domu Rifugio Lago Di Colbricon (1927mnv) – povratak preko prevoja Passo di Colbricon u San Martino di Castrozza, na kružnoj stazi dugoj oko 14km, uz uspon od oko 450m.

4. dan - ponedeljak, 22.06.2020., JEZERO LAGGO DI GARDA (zamak Sirmione), PIZA

07:00h – Napuštanje hotela. Prevoz na jug (Lombardija) do najvećeg jezera u Italiji, Lago di Garda (izmedju pokrajina Veneto, Trentino i Lombardija).

10:30h – Obilazak zamka Sirmione (Castello di Sirmione) na jezeru Garda. Boravak u mestu. Moguće kupanje na lokalnim plažama.

13:30h – Prevoz prema Toskani, do Pize.

17:00h – Dolazak u Toskanu, u grad Pizu. Razmeštaj u višekrevetnim sobama u hostelu. Individualan obilazak grada i njegovih atrakcija: stari grad, Krivi toranj, katedrala Uspenja Sv.Marije, krstionica Battistero, crkva Santa Maria della Spina, ulica Borgo, Palata vitezova, Ponte di Meco na reci Arno...
Veče u Pizi.

5. dan - utorak, 23.06.2020., LIVORNO - BASTIJA

Rano ustajanje i prevoz u Livorno.

08:00h – Prevoz trajektom iz Livorna do Bastije.

13:00h – Dolazak u Bastiju. Obilazak grada. Sagradili su ga Đenovljani u 14. veku i zaštitili jakim bedemima. Bila je glavni grad Korzike do 1811. godine, kada je Napoleon proglasio svoj rodni grad Ajačo za prestonicu Korzike. Znamenitosti: Trg Sv.Nikole, barokna crkva Kapela bezgrešnog začeća i Kapela Sv. Roša, Djenovljanskva tvrdjava iz 14.veka.

16:00h - 18:00h – Prevoz do mesta Evise i smeštaj u hotelu sa otvorenim bazenom, u manje krevetnim sobama.

6. dan - sreda, 24.06.2020., USPON NA NAJVIŠI VRH KORZIKE, MONTE CINTO (2706mnv), ili OBILAZAK GRADA KORTE

Rano ustajanje. Napuštanje hotela sa stvarima i prevoz do mesta Lozzi (1040mnv).

1. grupa: Početak veoma zahtevnog i napornog uspona na Monte Cinto (2706mnv), najviši vrh Korzike. Ovaj planinski venac odvaja dolinu Asko na severu od doline Golo, na jugu. Iako nije tehnički zahtevna, na ovoj stazi postoje deonice gde je potrebno dobro penjačko iskustvo, a na njoj se nalazi i planinarska kuća Refuge de l'Erco (1667mnv). Moguće je da bude i oštrog vetra i niže temperature. Ako bude lepo vreme, sa vrha se može videti veći deo Korzike.
Uspon traje oko 12 sati na stazi dugoj oko 18km, sa ukupnim usponom oko 1700m i isto tolikim silaskom.

2. grupa: Hedonija: Nastavak vožnje do „srca Korzike“, grada Korte (Corte), u kome je u 18.veku proglašena Republika Korzika, kada je ovo ostrvo kratko imalo nezavisnost i bilo je prva država u svetu koja je izjednačila pravo glasa muškarca i žena. Ovo je jedini grad na ostrvu u kome postoji Univerzitet, a krasi ga i utvrđenje “orlovo gnezdo” na steni.

Kasno popodne: Prevoz obe grupe oko 2 sata i smeštaj u hotelu, iznad slikovite ribarske luke i marine Karđeze (Cargese) na zapadnoj mediteranskoj obali Korzike u šestokrevetnim sobama sa pogledom na more i sopstvenim bazenom.

7. dan - četvrtak, 25.06.2020., ZALIV I PLAŽA PERO, RTOVI KARĐEZE I OMIGNA

Dobro oprobana hedonija koja se sastoji iz laganog pešačenja i kupanja – celodnevno švrljanje po najlepšim plažama sa tirkiznim morem i rtovima od hotela u kome smo smešteni preko rta Karđeze, zaliva i plaže Pero do rta Omigna, sa kulom iz vremena Djenove i nazad. Povratak u hotel u ranim večernjim satima (staza je duga oko 12km, sa par stotina metara uspona).
Na ovoj stazi svako bira koliko će pešačiti i na kojoj će se plaži zadržati, a na raspolaganju nam stoji i hotelski bazen.

8. dan - petak, 26.06.2020., PRIRODNI REZERVAT (UNESKO): ”Porto zaliv: Pilanski kalan, zaliv Girolata, rezervat Skadole”

07:00h – Prevoz do Piana, tipičnog korzikanskog idiličnog sela. Obilazak sela, kafica, doručak, vidikovci… Prevoz prema Portu, popularnim planinskim putem pored neobičnih stena Pilanskog kalana, isklesanih vodom, vetrom i vremenom koje su poprimile najneobičnije oblike, zbog čega se ceo ovaj predeo, kao prirodni rezervat nalazi na listi svetske baštine UNESKO. Kratko pešačenje kroz Pilanski kalan.

09:30h – Silazak pešice oko 3km planinskom stazom iznad zaliva Porto, do zaliva i plaža, sa panoramskim pogledima na zaliv. Slobodne aktivnosti: šetnja, kupanje, uživanje.

12:00h – Prevoz do Osanija (40min). Pešačenje (obavezne planinarske cipele) do plaže Tuara udaljene 2,5km, sa 250m silaska. Kupanje na plaži. Nastavljamo dalje pešačenje iznad plaže, do oboda Skandole, rezervata prirode na listi svetske baštine UNESKO, koji ima samo pomorski pristup. Kupanje na zalivskoj plaži Girolata i kratak obilazak još jednog korzikanskog seoceta, istoimenog naziva, do koga nema puta. Povratak delom šumovitom stazom, sa pogledima na zaliv. Dužina cele staze oko 10-12km, sa oko 500-600m uspona. Povratak u hotel u večernjim satima.

9. dan - subota, 27.06.2020., BONIFAČO, SARTEN, AJAČO

06:00h – Polazak na krajnji jug ostrva, za Bonifačo. Vožnja oko 3,5 sata.

09:30h – Dolazak u Bonifačo (Bonifacio), grad – tvrdjavu iz 9.veka. Uživanje u gradu na živopisnoj litici, sa predivnim zalivom i srednjevekovnim šarmantim ulicama okićenim kućama gradjenim u starom stilu, sa crkvom Sv.Marije i Sv.Dominika i brojnim lepim plažama. U blizini se nalazi najveći prirodni rezervat na Korzici, moreuz Bonifačo.

12:00h – Prevoz do Sartena, „najkorzikanskijeg grada“ od svih starih gradova Korzike, ali se još naziva i gradom umetnosti i istorije. Znamenitosti: Crkva Svete Marije, Gradska većnica smeštena u nekadašnjoj palati guvernera Đenove i Muzej praistorije. Svakog maja u Sartenu se slavi Korzikanski karneval.

15:30h - 17:30h – Prevoz do glavnog grada Korzike, i rodnog mesta Napoleona Bonaparte. Obilazak grada Ajačo. Znamenitosti: rodna kuća Napoleona Bonaparte, stari deo grada iz 13 veka, ,kada su ga otkrili Đenovljani, sa glavnom, velikom lukom, istorijskim delom grada sa šarmantnim uskim uličicama, katedralom Naša Gospa Milostiva, sa slikom Ežena Delakroe, Sveto srce. U centru grada nalazi se De Golov trg, veliki trg sa statuom Napoleona na konju... Rano veče u Ajačiju.

20:30h – Polazak za Kardjeze.

10. dan - nedelja, 28.06.2020., KARĐEZE - BASTIJA - LIVORNO - PIZA

08:00h – Napuštanje hotela. Prevoz do Bastije.

14:00h – Povratak u Italiju, trajektom iz Bastije za Livorno.

19:00h – Prevoz i smeštaj u Pizi. Veče u Pizi.

11. dan - ponedeljak, 29.06.2020., PIZA – LA SPECIA – ĆINKVE TERE

Napuštanje smeštaja sa stvarima i rani prevoz iz Pize u grad La Specie. Kupovina karata za voz i prevoz vozom do nacionalnog parka Ćinkve tere. CELODNEVNA HEDONIJA: Pešačenje i kupanje po ličnom izboru po 5 magičnih ribarskih sela, Riomađore, Manarola, Kornilija, Vernaca i Monteroso. Voz saobraća kao Hop-of-hop-on autobus. Povratak vozom u La Speciu.

22:00h – Okupljanje svih učesnika akcije i povratak za Beograd, preko Slovenije i Hrvatske, uz usputne pauze po potrebi.

12. dan - utorak, 30.06.2020., POVRATAK U BEOGRAD

Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Sarajevske i Drinske ulice je oko 12 sati.

CENA:

Cena akcije od 480€ za 40 i više učesnika, do 540€ za manje od 30 učesnika i obuhvata: PREVOZ konfornim autobusom sa 2 vozača i trajektom (putarine, takse, dozvole, parkinzi) + OSTALI TROŠKOVI (smeštaj – 9 prenoćišta: 7 prenoćišta u hotelima sa sopstvenim bazenima u Italiji i Francuskoj i 2 prenoćišta u hostelu u Italiji i organizacioni troškovi).
U cenu akcije nije uračunato: medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje, (obavezno ga obezbedjuje svaki učesnik za sebe, preporuka je da bude sa sportskim rizikom) ulaznice, karte, lokalni prevoz i drugi individualni troškovi.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u usputnim mestima.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Za uspone u Dolomitima i na najviši vrh Korzike, potrebna je visokogorska oprema za letnje uslove (planinarske cipele, jakna, kapa, rukavice, štapovi, energenti…). Svako je dužan da ponese PASOŠ, i obezbedi medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje sa povećanim sportskim rizikom, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 200€ po prodajnom kursu NBS, na dan uplate. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom, ili na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u OŠ Jelena Ćetković, Vranjska 26, Zvezdara - Lion.
Celokupan iznos se može platiti i na rate po sopstvenom izboru, a najkasnije do 15.maja 2020.g. zbog plaćanja rezervisanog smeštaja i avansa prevoza.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE