Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

AFRIKA - MAROKO: VELIKI ATLAS (JbelToubkal, 4167mnv i Zapadni Toubkal,4030mnv) MARAKEŠ, KAZABLANKA, RABAT, FES I PUSTINJA SAHARA

19.09. - 01.10.2020.god. (subota - četvrtak)

Rana jesen u Maroku, na Velikom Atlasu, sa vrhom Jbel Toubkal od 4167m, najvišim vrhom Maroka, glavna je planinarska priča u godini kad PD “Josif Pančić” obeležava 70 godina postojanja. Divna je prilika da jedno lepo planinarenje ukrasimo obilaskom ove raskošne, egzotične zemlje. Postojbina Berbera, koji su ovde živeli još dva milenijuma pre Hrista, čije ime potiče od imena Marakeša i znači “Božija zemlja”, Kraljevina Maroko je zemlja zanimljive istorije i domovina možda najbolje kuhinje na planeti, koja obiluje divnim začinima i mirisima. Zapljuskivana talasima Atlantika i Mediterana, je jedna od najfascinantnijih zemalja Afrike, sa neobičnom mešavinom arapske i francuske kulture. Ima šta da pokaže i čime da se ponosi, a mi ćemo imati šta da vidimo i pamtimo. Maroko je toliko lep da se u njega možete vraćati do mile volje, ali živimo brzo i retko imamo vremena da se vraćamo u iste zemlje, gradove i mesta. Zato, ovim putovanjem planiramo da vidimo i doživimo najviše od Maroka. Naravno da to nije sve od Maroka, ali planina Veliki Atlas, tri carska grada Marakeš, Rabat, Fes kao i Kazablanka, učiniće dovoljno da budemo oduševljeni što smo ih upoznali. Noćenje u berberskom šatoru, sa tradicionalnom večerom, uz pesmu domaćina u pustinjskom selu Merzuga, biće konac koji delo krasi i najlepši začin za oči - zalazak i izlazak sunca u pustinji Sahara, jahanje kamila na dinama neobične narandžaste boje peska, kao slika koja se pamti za nezaborav ovog putovanja u Afriku.

PLAN AKCIJE:

1.dan, 19.09.2020. godine

Transfer do Marakeša. Način transfera (prevoz iz Beograda do nekog od aerodroma u okruženju, ili avionski let iz Beograda sa presedanjem) biće odredjen nakon formiranja grupe i zavisiće od cene avio karata.

2.dan, 20.09.2020. godine, MARAKEŠ - IMLIL

Prevoz sa aerodroma u Marakešu, do Imlila. Smeštaj i slobodne aktivnosti u Imlilu, berberskom selu pod Velikim Atlasom.

3.dan, 21.09.2020. godine, uspon od Imlila do Planinarskog doma “Muflon” (Refuge de Mouflon)

Doručak i celodnevni, lagani uspon iz Imlila (1700mnv), do planinarskog doma “Muflon”, (3200mnv) oko 8 sati, na stazi dugoj do 15km, uz uspon od 1500m. Večera u domu.
Uz najavu kod prijave, moguće je penjati se samo do 3200m, do doma. Oni koji se ne penju na Visoki Atlas, (obavezno naglasiti prilikom prijave) mogu pešačiti na delu staze prema Planinarskom domu i vratiti se u Imlil, gde će sačekati grupu sa uspona.

4.dan, 22.09.2020. godine, uspon na VELIKI ATLAS - Jbel Toubkal,4167mnv, najviši vrh Maroka i Zapadni Toubkal, 4030mnv

Doručak i rani polazak na uspon iz doma do Jbel Toupkala (4167mnv), najvišeg vrha Velikog Atlasa i Maroka. U silasku sa vrha, za one koji žele i mogu, popećemo se i na vrh Zapadni Toupkal (4030mnv), a ostali će se spustiti u dom. Večera i spavanje u domu.
Staza je duga oko 7km, sa usponom od oko 1000-1200m isto tolikim silaskom, u zavisnosti od toga da li se penje na jedan, ili dva vrha.

5. - 7.dan, 23. - 25.09.2020. godine, MARAKEŠ

Pešačenje od planinarskog doma do Imlila (oko 12km, sa 1500m silaska).
Prevoz do Marakeša.
Individualni obilazak grada. Zanimljivosti: Medina, srce grada sa ogromnim trgom Džema el Fna (Jemaa-El-Fnaa), najvećim trgom Afrike, pod zaštitom UNESCO-a, sa sukovima (tržnicama sa berberskim rukotvorinama, tekstilom, začinima, zanatskim radnjama), džamija Kutubija (Koutoubia Mosque) iz 12. veka, jedna od najlepših džamija muslimanskog sveta, letnji paviljon Menara, jedan od najpopularnijih vrtova grada, grobnice dinastije Saadi, džamija Mulaj El Jazid (Moulay El Yazid), palata El Bahija najlepše sačuvano marakeško zdanje iz doba marokanskih sultana,čije ime znači “palata omiljenih”, palata El Badi sagrađena u 16. veku od strane kralja dinastije Saadi, Ahmad al Mansur-a čije ime u bukvalnom prevodu znači “neuporediv”, Baadi palata – gradjena po uzoru na Alhambru, (Gueliz) – Majorel bašte, čudesno delo pejzažne arhitekture u kojem je živeo i stvarao i Iv Sen Loran, muzeji i mnoge druge znamenitosti grada za čiji obilazak i uživanje u ambijentu i hrani nije dovoljno samo tri dana. Noćenje tri noći u Marakešu.

8.dan, 26.09.2020. godine, KAZABLANKA I RABAT

07:00h – Prevoz do Kazablanke (3 sata), grada na Atlanskom okeanu. Obilazak grada, koji spaja istok i zapad, tradiciju i modernizam. Znamenitosti: džamija Hasana II, atrakcija Kazablanke i najveća džamija u Maroku, Korniš i spomenik Sidi Abderamanu, Kraljevka palata (Royal palais), remek delo islamske arhitekture, glavna rezidencija kralja Maroka u Kazablanci, medina sa mnoštvom trgova, palata, čajdžinica, medresa, sukova, džamija, rijada, prodavnica, radionica za obradu i bojenje kože, katolička katedrala u središtu grada…

13:00h – Prevoz do Rabata (2 sata), vrlo prijatnog, glavnog grada Maroka, carskog grada na Atlanskom okeanu. Francuzi su odredili Rabat za glavni grad Maroka 1912. godine i ostao je glavni grad po želji kralja i nakon sticanja nezavisnosti 1956. godine, Obilazak grada. Znamenitosti: Bab Udaja (Bab Oudaia) glavna kapija za stari grad, obeležje grada i jedan od najlepših spomenika mavarske kulture, Kazba Udaja, utvrđenje iz 11.veka, muzej umetnosti Maroka i andaluzijski vrt, toranj Hasan i džamija, najpoznatije obeležje grada, Mauzolej kralja Muhameda V - u tradicionalnom marokanskom stilu, gde su sahranjeni i otac i deda sadašnjeg kralja Maroka, Bab al-Rouah - Zid Almohada, arheološki muzej - najvažniji muzej Maroka, sa fascinirajućom zbirkom i prikazom marokanske istorije od bronzanog doba do danas.
Noćenje u Rabatu.

9.dan, 27.09.2020. godine, FES i noćna vožnja u Saharu

08:00h – Prevoz iz Rabata u Fes (2,5 sata).
Fes je najstariji carski grad. Bio je glavni grad Maroka punih 650 godina, a svojom magičnom privlačnošću očarao je i bio stecište mnogih znamenitih ličnosti toga doba. Podeljen je u tri dela, Fes el Bali (medina - stari utvrđeni grad), Fes-Jdid (novi Fes, mesto jevrejske četvrti - mellah) i Ville Nouvelle (koga su stvorili Francuzi, najnoviji deo Fesa). Medina, Fes el Bali nastanjena još u 10.veku, u koju se ulazi kroz kapiju Bab Boujloud najveća je urbana zona bez automobila na svetu (!) i na listi je svetske baštine UNESKO. Zanimljive su medrese, čuvena radionica za preradu i bojenje kože, fontana Nezerin, džamija Kairauine koja je sve do izgradnje džamije Hasana II u Kazablanci bila najveća džamija u Maroku. Univerzitet Al-Karaouine, osnovan 859. godine nove ere, predstavlja najstariji univerzitet u svetu, koji radi u kontinuitetu.

22:00h – Okupljanje i noćna vožnja do Sahare (11 sati), do pustinjskog mesta Merzuga.

10.dan, 28.09.2020. godine, SAHARA

Boravak u pustinjskom, berberskom selu Merzuga. Jahanje kamila preko peščanih dina sa narandžastom bojom peska.
Zalazak sunca u pustinji. Veče u berberskom pustinjskom kampu, gde će nam berberi kuvati tradicionalna jela za večeru i svirati na svojim instrumentima. Noćenje pod šatorom.

11.dan, 29.09.2020. godine, MERZUGA - MARAKEŠ

Rano budjenje, zora i uživanje u izlasku sunca u Sahari. Doručak u pustinji. Prevoz do Marakeša (oko 9 sati) čime završavamo ovo kružno putovanje po velikom delu Maroka.
Veče i noćenje u Marakešu.

12.dan, 30.09.2020. godine, MARAKEŠ - aerodrom

Jutro u Marakešu. Prevoz do aerodroma. Transfer do Beograda.

13.dan - subota, 01.10.2020. godine, dolazak u Beograd

Očekivano vreme dolaska u Beograd je do 12:00 sati.

CENA:

Cena akcije 780€.
Cena akcije obuhvata: transfer iz Beograda do Marakeša i nazad, (avionske karte sa dodatnim prtljagom do 20 kg i prevoz do aerodroma izvan Srbije, ako bude bio potreban), sopstveni prevoz po Maroku (oko 2000km), smeštaj u Marakešu četiri noći sa doručkom, smeštaj u Imlilu jednu noć sa večerom i doručkom, smeštaj u planinarskom domu dve noći sa večerom i doručkom, prenoćište sa večerom, doručkom i jahanjem kamila u pustinji Sahara (Merzuga), smeštaj u Rabatu sa doručkom, troškove lokalnih vodiča, individualnu vizu za Maroko, putarine, takse, dozvole, parkinge i druge organizacione troškove.
U cenu akcije nije uračunato: medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje, (obavezno ga obezbedjuje svaki učesnik za sebe, preporuka je da bude sa sportskim rizikom ili dodatno planinarsko osiguranje), ulaznice, karte i drugi individualni troškovi.

ROK ZA PRIJAVU:
Sa fotografijom 1.strane pasoša, do popune mesta, uz akontaciju od 350€. Ostatak iznosa može se uplatiti, 150€ do kraja jula, a 280€, na dan polaska.
Potrebno je što pre se prijaviti, radi formiranja grupe i istovremene kupovine avio karata, a najkasnije do kraja aprila 2020. godine. Moguće je priključiti se ovoj grupi i posle planiranog roka, ako je moguće dokupiti avio karte na istom letu i obezbediti dopunski smeštaj. U tom slučaju će se doplatiti razlika u ceni avionske karte i smeštaja.
U slučaju odustanka nakon uplate akontacije, nije moguć povraćaj novca nakon kupovine avionskih karata. Zamena je moguća uz podrazumevane troškove avio prevoznika.
Od učesnika akcije koji se penju na Visoki Atlas, očekuje se dobra psihofizička kondicija.
Za vizu je potrebno da nam dostavite:
– fotokopija prve strane pasoša
– 1 fotografija (3x4cm - kao za ličnu kartu), ne starija od 6 meseci
– za zaposlene: potvrda o zaposlenju sa navedenim primanjima
– za nezaposlene: overena potvrda o izdržavanju ili potvrda iz banke, kao dokaz o novčanim sredstvima na računu
– studente: potvrda o studiranju i overena potvrda o izdržavanju ili potvrda iz banke, kao dokaz o novčanim sredstvima na računu
– penzionere: poslednji penzioni ček
Za prijavu i sve dodatne informacije, možete se prijaviti vodiču, ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom. Takođe, možete se prijaviti i na sastanku Društva, utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion.

OPREMA:

Spisak opreme će vam biti dostavljen nakon prijave. Za uspon na Veliki Atlas potrebna je visokogorska oprema za letnje uslove (planinarske cipele, jakna, kapa, rukavice, energenti…a štapovi se mogu iznajmiti u Imlilu). Svako je dužan da ponese PASOŠ, sa rokom važnosti najmanje 6 meseci nakon putovanja, i obezbedi medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje sa povećanim sportskim rizikom ili dodatnim planinarskim osiguranjem, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE