Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

KANJON REKE PANJICE, VODENA PEĆINA, MANASTIR KLISURA I BREKOVO

25.10.2020.god. (nedelja)

Kanjon reke Panjice, pretstavlja još jedan dragulj prirode, sa svojim fenomenom Vodenom pećinom, čini bogatstvo turističke ponude Opštine Arilje. Ovaj tihi gradić, pretstonica vrednih malinara, ali i zdravog vazduha i obilja bistrih voda, čuven je po dobrom krompiru, šljivi, pršuti, siru i kajmaku. Uzdanica zapadne Srbije, Arilje je ponosno na crkvu Sv. Ahilija, izgradjenu u 13. veku, kao zadužbina kralja Dragutina. U njoj se nalazi freska Plavog Andjela, neobične lepote, ali i portreti kraljeva Dragutina i Milutina.
Na ovoj akciji posetićemo i manastir Klisura, koji se nekada zvao manastir Dobrača, iz 13 veka, gradjenom po uzoru na crkvu Sv. Ahilija ali nećemo zaobići ni idilično selo Brekovo, tipično ariljsko naselje, sa predivnom prirodom i okolinom.

PLAN AKCIJE:

07:30h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić pored Gazele) preko Čačka do Arilja.

10:30h – Dolazak u Arilje. Obilazak crkve svetog Ahilija. Pauza za obilazak gradića i kaficu.

12:00h – Prevoz do mesta Dobrače. Kratko pešačenje i obilazak manastira Klisura.

13:00h – Početak pešačenja iz Dobrače, kroz kanjon Panjice, do Vodene pećine. Pauza za uživanje u prizorima pećine, koja u sebi krije neistražena jezerca i prestavlja izazov za arheologe i ronioce.
Nastavak pešačenja do mesta Brekovo. Obilazak crvkve Sv. Nikole.
Staza je laka, ukupne dužine oko 10km, sa neznatnim usponom i silaskom i vodi pored kanjona, u kome se nalaze mostići za prelazak vode.

17:00h – Završetak pešačenja. Povratak u Beograd. Usputna pauza po potrebi.

20:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.600,00 Din. (na bazi 30 učesnika, moguća doplata do 300,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u Arilju.

OPREMA:

Primerena godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima mali rančić, par sendviča za celodnevni boravak u prirodi, vodu, kišnu kabanicu, baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu.

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku i rukavice).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1600,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Nije moguće prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion, obzirom da se isti neće održavati do daljeg.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE