Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

RADOST PLANINARENJA - JESEN NA VISOČICI I BJELAŠNICI: Vito, 1960mnv, Parić, 1941 mnv,Velika Drstva (1808mnv) KANJON RAKITNICE , UMOLJANI I STUDENI POTOK

16. - 18.10.2020.god. (petak - nedelja)

Na ovoj akciji imaćemo sjajnu priliku da doživimo potpunu radost planinarenja i da punim plućima upijemo svu čudesnu lepotu jeseni na nestvarnom podneblju Visočice, možda najlepše planine u Bosni i Hercegovini, ali i bajkovite Bjelašnice. Lepotu Visočice pogledajte na 4 life kanalu.
Zaći ćemo u predele reke Rakitnice, glavne pritoke gornjeg toka Neretve i sagledati svu privlačnost njenog kanjona koji vijuga izmedju dve planinske lepotice, Bjelašnice i Visočice. Na kružnoj stazi oko Umoljana, jednog od najviših sela u Bosni i Hercegovini, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1353m, divićemo se lepoti Visočice i Bjelašnice u jesenjem ambijentu...
U povratku sa akcije, u Sarajevu nas očekuje nezaobilazna Baščaršija, sa svojim gurmanlucima i poslasticama.

PLAN AKCIJE:

16.10.2020. (petak)

16:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić pored Gazele), preko Loznice Zvornika i Sarajeva do mesta Tušila.

00:00h – Oko ponoći: Dolazak u planinarski dom “Vrela” u Tušilima. Smeštaj u višekrevetnim sobama sa posteljinom i upotrebom kupatila.

17.10.2020. (subota)

07:30h – Prevoz do početne tačke i pešačenje od Polica (1546mnv) preko pašnjačkih platoa i pored bivaka (1780mnv) grebenom Visočice, sa koga se pružaju pogledi za pamćenje na kanjon reke Međeđe, pritoke Rakitnice, Prenj, Treskavicu.. Grebenski uspon do vrhova Parić (1941mnv) Đetelaš i Vito (1960mnv). Pauza za odmor i uživanje u veličanstvenim pogledima. Silazak grebenom preko vrhova Veliko brdo (1884mnv, Malo brdo i Velika Drstva (1808mnv).

15:00h – Završetak pešačenja u Tušilima. Staza je srednje zahtevna, prelazi se za 6 do 7 sati sa pauzama, dužine oko 14km, sa ukupnim usponom od oko 850m i silaskom oko 1000m.
Večera i druženje u planinarskom domu.

18.10.2020. (nedelja)

07:30h – Napuštanje planinarskog doma i prevoz do Umoljana.

08:00h – Početak pešačenja na južnim padinama Bjelašnice, preko tkz. Bjelašničkog platoa, na kružnoj stazi oko planinskog sela Umoljani (1353mnv) jednog od najviših naselja u Bosni i Hercegovini. Na ulazu u selo se nalazi jedna od najstarijih džamija u BIH, gradjena na poseban način, da izdrži oštre bjelašničke zime. Staza nas dalje vodi pored nekoliko vodenica, izvora reke Sedrenik, gde se možemo osvežiti izvorskom vodom. Pešačenje nastavljamo do vidikovca sa pogledom na predivni kanjon reke Rakitnice, kao i na Visočicu i Treskavicu. Sledi uspon do Studenog polja, kojim vijuga Studeni potok. Preko stočarskog katuna “Gradina”, silazimo u Umoljane.
Staza je laka. Vreme pešačenja je oko 3-4 sata, sa usponom od oko 300-400m.

11:30h – Prevoz do Sarajeva.

13:00h – Pauza na Baščaršiji. Uživanje u ćevapima i poslasticama.

14:30h – Povratak za Beograd, preko Zvornika i Loznice.

21:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 5.900,00 Din. (na bazi 30 učesnika, doplata do 900,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz, dva prenoćišta u planinarskom domu u višekrevetnim sobama sa upotrebom kupatila i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Iz ranca i na stazi. U planinarskom domu je moguće naručiti doručak i večeru.

OPREMA:

Primerena godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima mali rančić, par sendviča za celodnevni boravak u prirodi, vodu, kišnu kabanicu, baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu.

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku i rukavice).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 3500,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Nije moguće prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion, obzirom da se isti neće održavati do daljeg.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE