Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

Podzemni grad Karađorđevića i stazama planine Boranje

01.11.2020.god. (nedelja)

Podzemni grad Karadjordjevića, ili “Kamena Devojka “ jedinstven je objekat, ne samo u ovom delu Podrinja, nego i u Evropi. Gradjen je izmedju 1931. i 1934. godine kao skrovište kralja Aleksandra Karadjordjevića. Ima čak 75 prostorija povezanih kilometarskim hodnicima, a opština Mali Zvornik ulaže u njegovu adaptaciju i opremanje za turističke posete.

Mali Zvornik je gradić koji je uvek bio na raskrsnici puteva, i prirodna je granica izmedju kanjona reke Drine i planina na jugu i Panaonske ravnice na severu. Arheološka ekipa dr Dejana Radičevića je na lokaciji Orlovina, neposredno iznad Malog Zvornika, otkrila ogromnu Vizantijsku tvrdjavu iz VI veka, a koji se smatra jednim od većih u Srbiji. Takodje, ovde se nalazio i srpski grad iz IX veka, vlastelina Časlava, a prema letopisu popa Dukljanina.

PLAN AKCIJE:

06:30h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (park pored Gazele), putem preko Loznice do Malog Zvornika.

09:30h – Dolazak u Mali Zvornik i obilazak sa kustosom podzemnog grada Karadjordjevića. Cena ulaznice je 250 dinara (na bazi min. 20 ulaznica).

10:30h – Iz Malog Zvornika penjemo se grebenom kanjona reke Drine do vidikovaca Zvorničkog jezera. Obilazimo arheološko nalažište Orlovina i ostatke utvrdjenja iz srednjeg veka iznad. Stazom nastavljamo grebenom iznad kanjona Drine uživajući u njenim lepotama.

13:30h – Dolazimo do etno sela” Barice” gde pravimo pauzu za odmor i ručak.

16:30h – Povratak na polaznu tačku i nastavljamo do kompleksa Termalni izvori kod Bogatića sa bazenima sa termalnom vodom gde pravimo pauzu od oko 2 sata za osveženje i kupanje, pa je potrebno poneti opremu za kupanje. Cena ulaznice za bazen 500din, a u restoran besplatno.

21:30h – Očekivano vreme dolaska na pošetnu tačku, ugao Drinske i Sarajevske.

Vreme pešačenja: 5 sati, dušina staze 13 km, visinska razlika 500m u usponu i silasku.

CENA:

Cena akcije 1.400,00 Din. (na bazi 30 učesnika, doplata do 400,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.
U cenu akcije nisu uračunate ulaznice za podzemni grad i Termalne izvore i plaćaju se na licu mesta.

HRANA I VODA:

Iz ranca. Iz ranca. Postoji mogućnost dogovora sa vlasnikom eko sela “ Barice” da nam ispeče prase po simboličnoj ceni (oko 500 din po učesniku). Ko je zainteresovan može se prijaviti pri prijavi akcije. Takodje po pristupačnoj ceni nudi pića za osveženje.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele sa dobrim kramponima pošto se ide jednim delom uskim stazama koje mogu biti klizave te zahtevaju planinarsku sposobnost). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku i rukavice).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1400,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Nije moguće prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion, obzirom da se isti neće održavati do daljeg.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Andrija Bogićević

br.leg.PSS 134(UIAA), br.tel.065/8871077

e-mail: bogicevic.andrija@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE