Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

RESAVSKI HUMOVI (Vrlanski hum, 390mnv) i MLAVA (Viteževo - vinarija Virtus)

14.11.2020.god. (subota)

U vreme kada nas pritiskaju sa svih strana. a živa duša traži samo malo mira i spokoja, ove novembarske subote, kada okraća dan, idemo na Resavske humove i Mlavu, da pešačimo, da se družimo, podsetimo se ko smo i odakle smo, uživamo u vrhunskim vinima i u kratkom danu doživimo puno.
U mestu Grabovac obnovićemo sećanja na opevanog resavskog sina, vojvodu Stevana Sindjelića i obići njegovu spomen kuću, a zatim pešačiti na kružnoj stazi po resavskim humovima i popeti se na najviši od njih - Vrlanski hum (390mnv). Hodaćemo puteljcima gde je Sindjelić dečački čobanovao. pre nego što je uzavrle krvi stasao da brani srpstvo i ovenčao se slavom koja ne prolazi.
Na ovom pešačenju pružaju se lepi pogledi na Rtanj, Beljanicu, Homoljske planine...
Iz Resave, put nas vodi na područje Mlave, do mesta Viteževo, gde je Despot Stefan Lazarević spremao vitezove za bojeve sa Turcima, na čijim se talasastim brežuljcima danas podižu veliki zasadi rafiniranih sorti groždja, od kojih se toče najfinije vrste vina u vinariji “Virtus” i osvajaju mnoge medalje na sajmovima vina, kao podsticaj za razvoj vinogradarstva u Mlavskom reonu Požarevačkog vinogorja.Tamo ćemo uz degustaciju i malu zakusku “pročitati vina i okusiti istoriju”.

PLAN AKCIJE:

07:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, autoputem preko Svilajnca do Grabovca.

08:30h – Očekivano vreme dolaska u Grabovac, pred spomen kuću vojvode Stevana Sindjelića. Obilazak spomen kuće. Posluženje kaficom i rakijicom od strane članova našeg Društva iz Svilajnca.

09:15h – Priprema za pešačenje i pešačenje iz Grabovca, do vrha Vrlanski hum (390mnv), putevima, preko livada i staza, na kojima je vojvoda Stevan Sindjelić odrastao dok je bio čobanin kod resavskog kneza Petra Jakovljevića, za koga je Vuk Karadžić rekao da je “najmudrija srpska glava”.
Staza je laka, osim malo strmijeg uspona na vrh, duga oko 10-12km sa ukupnim usponom od par stotina metara i isto tolikim silaskom.

16:15h – Završetak pešačenja.

16:30h – Prevoz na područje Mlave, u mesto Viteževo i poseta vinariji “Virtus”. Degustacija 5 vrsta vina uz malu zakusku – posluženje (sir, pršuta, pecivo).

19:00h – Povratak u Beograd.

21:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

CENA:

Cena akcije 1.700,00 Din. i obuhvata prevoz i organizacione troškove, degustaciju 5 vrsta vina i malu zakusku (pršuta, sir i pecivo) u vinariji „Virtus“.

HRANA I VODA:

Iz ranca.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku i rukavice).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1700,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Nije moguće prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion, obzirom da se isti neće održavati do daljeg.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE