Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

KROV AZBUKOVICE:TORNIČKA BOBIJA ( 1272mnv)

14.03.2021.god. (nedelja)

Za mnoge jedna od najlepših planina u zapadnoj Srbiji, sa vidikovcima od kojih zastaje dah, TORNIČKA BOBIJA, ujedno i najviša planina Azbukovice, zbog čega je mnogi i zovu KROV AZBUKOVICE, godinama mami uzdahe oduševljenja mnogobrojnim planinarskim družinama. Koliko god da je često posećujemo i biramo nove staze i prilaze vrhu, uvek iznova i iznova sa ove živopisne planine nosimo bezbroj lepih slika u očima. Zato joj se uvek sa radošću vraćamo. Zato su naši susreti sa Torničkom bobijom, ozareni kao susreti sa starim, dobrim prijateljem. Uvek se uživa u zajedničkom društvu i nikad ne dosadi.

PLAN AKCIJE:

06:30h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić kod Gazele) preko Valjeva i Pecke, do Gornje Orovice, sa usputnom pauzom za jutarnje osveženje.

10:00h – Pešačenje stazom u obliku potkovice, od Gornje Orovice (550mnv), preko rudnika barita do vrha Tornička Bobija (1272m), koga još zovu krov Azbukovice, sa veličanstvenim pogledima na kanjone Tribuće i Trešnjice kao i na celu Azbukovicu i deo drinske kotline.
Na ovoj stazi pucaju pogledi na dolinu Ljubovidje i Zavojšnice, kao i na Medvednik, Tisovik i Jablanik.
Nastavak pešačenja preko najlepših vidikovaca na Torničkoj bobiji - Lučeva stena, Markovac, Dražin vidikovac, Stojkovac, pored Račićeve crkve-brvnare i izvora Dobre vode.
Dolazak do šumske kuće gde ćemo napraviti pauzu za užinu i odmor.
Silazak od šumske kuće preko Opaljene stene (1156m) do Razbojišta (950mnv).

Vreme pešačenja oko 7 sati, dužina staze oko 16km, ukupni uspon oko 700-800m i isto toliki silazak.
U zavisnosti od vremenskih prilika, brojnosti i sastava grupe, možemo organizovati i pešačenje na stazi dugoj oko 12km sa usponom od 500-600m.

17:00h – Završetak pešačenja. Prepakivanje i povratak za Beograd, sa usputnom pauzom.

21:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd.

CENA:

Cena akcije 1.500,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata do 300,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Na stazi, iz ranca.

OPREMA:

Primerena godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima ranac, par sendviča za celodnevni boravak u prirodi, vodu, planinarske cipele, jaknu, kapu, rukavice, kišnu kabanicu, presvlaku, štapove, baterijsku lampu, prvu pomoć za ličnu upotrebu i drugo, prilagodjeno ličnim potrebama za udoban i bezbedan boravak u prirodi.

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1500,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Moguće je prijaviti se i na sastancima Društva počev od 23.02.2021., utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE