Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

TRŠIĆ-MANASTIR TRONOŠA-TRŠIĆ

17.04.2021.god. (subota)

Zapadna Srbija je bogata kulturno – istorijskom baštinom, jer je njen geografski položaj prirodno omedjen rekom Drinom, koja je od davnina bila granica izmedju carstava i država i do skoro je bila pozornica burnih istorijskih dogadjaja.
Manastir Tronoša, čiji je ktitor Katalina Nemanjić, supruga kralja Dragutina, nastao je u periodu izmedju 1276. i 1282. godine. Turci su ga uništili u 15. veku da bi smo ga ponovo obnovili u 16. veku, a manastir je posvećen Vavedenju Bogorodice. U njemu je u 16. veku bila aktivna prepisivačka radionica crkvenih kniga. Predstavljao je središte opismenjavanja lokalnih stanovnika, a 1797. godine, tu se i naš reformator Vuk Stefanović Karadžić učio pismenosti. Tronoša je bila u centru zbivanja istorijskih dogadjaja od Kočine Krajine, I i II srpskog ustanka i svetskih ratova, te je u svojoj istoriji bila više puta razarana. Iguman Antonije je 1964. i 1987. godine obnovio manastir, konake i znamenitu česmu Devet Jugovića.
Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, je u okviru jubileja 1987. godine obnovljeno i ima bogat etno sadržaj sa rekonstruisanim seoskim naseljem - vajatima, kačarama, ambarima, uradjenim saborištem i pratećim ugostiteljskim objektima.

PLAN AKCIJE:

06:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Putujemo preko Šapca i Loznice sa usputnom pauzom.

09:15h – Dolazak prevozom do sela Tršić i priprema za pešačenje.

09:30h – Početak pešačenja prema manastiru Tronoša, stazom koja vodi kroz šumu, do makadamskog puta Tršić – Tronoša, kojim nastavljamo do manastira.

12:15h – Dolazak do česme Devet Jugovića i manastira Tronoša, gde ćemo napraviti pauzu radi razgledanja manastira.

13:00h – Nastavak pešačenja putem prema Tršiću preko Ikona (427 mnv) i manastirskih šuma.

Vreme pešačenja: oko 6-7 sati, dužina staze oko 14 km, visinska razlika 400m u usponu i isto toliko u silasku.

17:30h – Povratak za Beograd.

20:30h – Očekivano vreme dolaska u Beograd.

CENA:

Cena akcije 1.400,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata do 300,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Na stazi, iz ranca i u Tršiću.

OPREMA:

Primerena godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima ranac, par sendviča za celodnevni boravak u prirodi, vodu, planinarske cipele, jaknu, kapu, rukavice, kišnu kabanicu, presvlaku, štapove, baterijsku lampu, prvu pomoć za ličnu upotrebu i drugo, prilagodjeno ličnim potrebama za udoban i bezbedan boravak u prirodi.

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1400,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Moguće je prijaviti se i na sastancima Društva počev od 23.02.2021., utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Andrija Bogićević

br.leg.PSS 134(UIAA), br.tel. 065/8871077

e-mail: bogicevic.andrija@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE