Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

STARICA I RAJKOVA PEĆINA

20.03.2021.god. (subota)

Jedan od simbola Majdanpeka je svakako planina Starica, sa čijeg najvišeg vrha se pruža nezaboravan pogled na sam grad, okolinu i rudarske kopove oko njega.
Pod Staricom se nalazi i Rajkova pećina najbogatija nakitom od belog kalcita od svih pećina istočne Srbije.

PLAN AKCIJE:

06:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice.

09:30h – Dolazak kod Rajkove pećine. Kratka pauza za pripremu za pešačenje.

Staza je kružna i ide pored jezera Veliki Zaton,potom se ulazi na makadamski put, odakle poćinje uspon koji vodi do vrha Starice.Sa vrha se 800 metara spušta istom stazom do velike seče i nastavlja pravo makadamskim putem nekoliko kilometara, najvećim delom u spustu.Sa makadama se skreće na šumsku stazu i prolazi kroz prerast reke Rađine, zatim se izlazi ponovo na makadamski put oko kilometar.Staza na kraju makadamskog dela vodi udesno za skoro 180% i ulazi na Valja Lupjasku( Vučja dolina).Potom prolazi pored ponora Paskove reke, Radenkove bine i izlazi kod Rajkove pećine.
Po završetku pešačenja obilazimo Rajkovu pećinu u trajanju od sat vremena.
Nakon obilaska pećine idemo u Majdanpek, gde ćemo napraviti pauzu za obilazak Majdanpeka i ručak. Postoji mogućnost organizovanog ručka za grupu, što nije obavezno.Oni koji žele da ručaju mogu se prijavti prilikom prijave za akciju. ( Kompletan ručak 450 din).
Dužina staze oko 14 km, uspon oko 500m.

18:30h – Povratak za Beograd.

22:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd.

CENA:

Cena akcije 1.500,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika) i obuhvata prevoz i organizacione troškove.
U cenu akcije nije uračunata cena ulaznice za Rajkovu pećinu (cena grupne karte je 250 Din po osobi).

HRANA I VODA:

Iz ranca ili u restoranu u Majdanpeku.

OPREMA:

Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu.(Obavezne su planinarske cipele). Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1500,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Moguće je prijaviti se i na sastancima Društva počev od 23.02.2021., utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Rada Jočić, vodič MB 458

tel. 065/3117744

e-mail: brajkovicjocic@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Vesna Drašković

br.tel.065/8321028

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE