Planinarsko društvo

Josif Pančić

1950

 

PLANINARSKO DRUŠTVO „JOSIF PANČIĆ“

organizuje planinarsku akciju:

ŽARAČKA PLANINA (Bandera, 1051mnv)

27.03.2021.god. (subota)

ŽARAČKA PLANINA,pripada kopaoničkoj grupi planina. Uzdiže se iznad doline Ibra od Ušća, stegnuta izmedju Studene planine sa severa, Ravne planine sa severoistoka i Željina sa jugoistoka, Žaračka planina samuje u društvu pašnjačkih visoravni koje joj prekrivaju greben, prošarana starim usamnjenim hrastovima i četinarima. Ova planina nadima grudi od lepote prizora koji sa nje ispunjavaju panoramski pogledi na Radočelo, Čemerno, Studenu planinu, Goliju, Rogoznu, Kopaonik, Željin…
Deo ibarske magistrale nudi se kao na dlanu sa venca Žaračke planine. Rodjena za planinarsko uživanje. Takva je Žaračka planina.

PLAN AKCIJE:

06:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, (parkić kod Gazele) autoputem preko Preljine do Kraljeva i Ušća, sa usputnom pauzom za jutarnje osveženje.

09:45h – Dolazak u Ušće. Pešačenje od Ušća (340mnv), šumskom stazom u stalnom usponu, do izlaska na travnati plato, prošaran starim hrastovima i četinarima, sa koga se pruža divan pogled na Radočelo, Čemerno, Rogoznu, Kopaonik,Goliju, Željin. Izlazak na najviši vrh Žaračke planine, Bandera – 1051mnv. Pauza za predah i uživanje na vrhu.
Silazak strmom padinom kroz šumu preko Popove reke, do Ušća.

17:30h – Završetak pešačenja u Ušću. Pauza za ručak u Ušću.

19:00h – Povratak u Beograd, sa usputnom pauzom.

Staza je srednje teška, prolazi kroz četinarske i listopadne šume i kreće se preko travnatih visoravni. Vreme pešačenja oko 7 sati, dužina staze oko 16km, ukupni uspon oko 800m i isto toliki silazak.

22:30h – Očekivano vreme dolaska u Beograd.

CENA:

Cena akcije 1.700,00 Din. (na bazi 40 i više učesnika, doplata do 400,00 Din. za manji broj učesnika) i obuhvata prevoz, putarinu i organizacione troškove.

HRANA I VODA:

Iz ranca i u Ušću po povratku sa staze.

OPREMA:

Primerena godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima ranac, par sendviča za celodnevni boravak u prirodi, vodu, planinarske cipele, jaknu, kapu, rukavice, kišnu kabanicu, presvlaku, štapove, baterijsku lampu, prvu pomoć za ličnu upotrebu i drugo, prilagodjeno ličnim potrebama za udoban i bezbedan boravak u prirodi.

NAPOMENA:

Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na kovid 19, uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluge (u prevozu je obavezno koristiti masku).

ROK ZA PRIJAVU:
do popune mesta, sa akontacijom od 1700,00 Din. Možete se prijaviti vodiču ili pomoćniku vodiča akcije, sms porukom, viber-om ili telefonom.
Moguće je prijaviti se i na sastancima Društva počev od 23.02.2021., utorkom od 18 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion.
U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

VOĐA AKCIJE:

Tadija Dimitrijević

br.leg.PSS 451(UIAA), br.tel.064/0304582

e-mail: idudani48@gmail.com

POMOĆNIK VOĐE AKCIJE:

Snežana Dimitrijević

br.leg.PSS 592(UIAA), br.tel.064/6502393

e-mail: snezanadi@telekom.rs

NAPOMENA:

Br.tel. Gorske službe spašavanja 063/466466
Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan.
Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”.
Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.
Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE